Ticker

6/recent/ticker-posts

Όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Πανεπιστημίων του λεκανοπεδίου -Αναλυτικός Οδηγός


Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και θα λειτουργήσουν στα 22 ελληνικά ΑΕΙ της χώρας 509 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (πέρυσι 511). Σχετικά με την κατανομή των Π.Μ.Σ ανά ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει για μία ακόμη χρονιά τα περισσότερα προγράμματα (111 έναντι 116 την περσινή χρονιά). Ακολουθεί το Αριστοτέλειο με 66 και έπονται τα Πανεπιστήμια Κρήτης με 36, Πατρών με 30 και Ιωαννίνων με 30.

 

Προσφορά - Ζήτηση
Ο αριθμός των φετινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών παραμένει στα περσινά επίπεδα (μόλις 2 λιγότερα) αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας πόσα και ποια μεταπτυχιακά προγράμματα θα λειτουργήσουν από τα τεχνολογικά ιδρύματα, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για να δούμε την εικόνα που επικρατεί, αρκεί να πάρουμε το παράδειγμα που ισχύει για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου τα τελευταία χρόνια καλύπτεται μόλις το 10% των αιτήσεων που υποβάλλονται. Κάθε χρόνο, δηλαδή, δέχεται περίπου 1.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές την ώρα που οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10.000.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο κορυφαίο Πολυτεχνικό ίδρυμα της χώρας ΕΜΠ όπου κατά μέσο όρο δίνονται περίπου 30 θέσεις σε καθένα από τα 20 ΠΜΣ που λειτουργούν. Πόλο έλξης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές συνεχίζουν να είναι προγράμματα που σχετίζονται με τα Υπόγεια Έργα και Τεχνοοικονομικά Συστήματα, αλλά και με την Παραγωγή και Διαχείριση. Οι αιτήσεις σε ορισμένα προγράμματα σε σχέση με τις θέσεις που διατίθενται, μπορεί να είναι και δεκαπλάσιες.
Δίδακτρα και διάρκεια σπουδών
Δίδακτρα που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν οι περισσότεροι υποψήφιοι που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η πλειονότητα των ιδρυμάτων επιβάλλει δίδακτρα τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά και τη μορφή παρακολούθησης (full-time ή part-time).
Η επιλογή των υποψηφίων
Τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων είναι η καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας, συνήθως της αγγλικής για τους Έλληνες, και η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς.
Βέβαια, λαμβάνεται υπόψη και ο γενικός βαθμός του πτυχίου αλλά και η βαθμολογία στα μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν.
Τα βασικότερα κριτήρια που εξετάζονται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι τα εξής:

Γενικός βαθμός πτυχίου

Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών
Επίδοση στη διπλωματική εργασία
Ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου (αν βέβαια υπήρξε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του)
  •  
  •  
  •    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια