Ticker

6/recent/ticker-posts

Καραδοκούν οι εχθροί του βαμβακιού σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

Η Βοιωτία και η Φθιώτιδα αποτελούν τις κατεξοχήν περιοχές παραγωγής βαμβακιού στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Οι αγρότες έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τον τρόπο καλλιέργειας και έχουν εξειδικευτεί σε αυτή την καλλιέργεια.
Οι διαφοροποιήσεις, όμως, των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών από περιοχή σε περιοχή χρειάζονται περισσότερη προσοχή και έλεγχο από τους τοπικούς γεωπόνους για την καλύτερη πρόληψη εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών. Η πρόληψη είναι ελάχιστα δαπανηρή σε σχέση με την καταστολή, της οποίας οι επιπτώσεις (περιβαλλοντικές και οικονομικές) είναι σημαντικές.
Μπορεί η φράση «ήταν στραβό το κούτσουρο» να αναφέρεται στο αμπέλι, όμως δεν απέχει και πολύ από την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα και στο βαμβάκι. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα αρχικά στάδια ανάπτυξης του φυτού, με αποτέλεσμα αυτή την καθυστέρηση. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «ενός κακού μύρια έπονται», προστέθηκαν και οι τακτικοί θαμώνες που δεν είναι άλλοι από τα έντομα. Την εμφάνισή τους με σοβαρές προσβολές έκαναν οι θρίπες, οι αφίδες και οι τετρανύχοι.
Επιπλέον, παρατηρείται μεγάλη οψίμιση της ανάπτυξης του βαμβακιού από τις βροχοπτώσεις κατά την εποχή του φυτρώματος. Λόγω, όμως, των ξηροθερμικών συνθηκών που ακολούθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα μυκητολογικών ασθενειών. Τα βαμβακόφυτα στο στάδιο αυτό, συνήθως ξεπερνούν από μόνα τους το πρόβλημα με τους θρίπες και τις αφίδες και οι επεμβάσεις με φυτοφάρμακα πρέπει να αποφεύγονται για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων.
Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται η αντιμετώπιση των τετράνυχων, διότι στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης των φυταρίων η προσβολή μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι προσβολές είναι έντονες και επιμένουν, τότε ακολουθούμε τα παρακάτω, προκειμένου να βοηθήσουμε τα φυτά να ανακάμψουν γρηγορότερα:
  • Αφίδες (μελίγκρες): Επεμβαίνουμε μόνο εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για επτά ή περισσότερες ημέρες. Κατώτατο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 25 ατόμων κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.
  • Θρίπες: Γενικά δεν απαιτείται επέμβαση. Το κατώτατο όριο επέμβασης είναι ένα άτομο ανά φυτό χωρίς μόνιμα φύλλα ή 1-2 άτομα ανά φυτό με μόνιμα φύλλα, σε δείγμα 20-40 φυτών.
  • Τετράνυχος: Επεμβαίνουμε από τα πρώτα στάδια της προσβολής και ειδικά όταν αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες κατά τις επόμενες ημέρες.
Κατά τον ψεκασμό, είναι δυνατό να γίνει συνδυασμός των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με κάποιον παράγοντα αντι-στρες. Οι χρήσεις των αγροχημικών πρέπει να γίνονται με τις υποδείξεις των γεωπόνων και να εφαρμόζονται σε κανονικό πλαίσιο χωρίς να γίνονται υπερβάσεις στις συνιστώμενες δοσολογίες. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών έχει θετικά αποτελέσματα και αποτελεί το διαβατήριο για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου προϊόντος.
Γιάννης Σάρρος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια