Ticker

6/recent/ticker-posts

Ειδικά κτίρια της Λιβαδειάς-Τα ''Χάνια'' και οι ''Παλιές Φυλακές''

Το θέμα ανέδειξε η Κα Κατερίνα Κεράστα της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς
Η Άννα Ψωμά γεννήθηκε στη Λιβαδειά μέσα στον πόλεμο το 1941 και έφυγε να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. την περίοδο 1960-1965. Εργάστηκε τα δύο πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτηση στο «Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών», του Καθηγητή της Έδρας Πολεοδομίας Αντώνη Κριεζή στα θέματα: «Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτου οικισμού Ανδρίτσαινας» και «Μελέτης Σεισμοπλήκτων περιοχών Ηπείρου – Θεσσαλίας». Μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του Σπουδαστηρίου επέστρεψε στη Λιβαδειά και ασχολήθηκε με την σύνταξη μελετών του δημοσίου και ιδιωτικού φορέα.
Συνεργάστηκε με την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας σε θέματα όπως:

«Ανέγερσης νέων Ναών», κατασκηνώσεων στον Παρνασσό, κατασκευής του «Γηροκομείου» στη Λιβαδειά στη θέση Τζιμέικα, αποκατάστασης και συντήρησης παλαιών τμημάτων Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Ακραιφνίου, συντήρησης και αποκατάστασης «Μετοχίου στη Δαύλεια» με κονδύλια του ΕΣΠΑ, κατασκευής μικρού ναού αφιερωμένου στην μνήμη του Παντελή Γκέλη στη Μονή Ακραιφνίου κλπ.
Εκτός από τις προαναφερθείσες πολεοδομικές μελέτες με ομάδα συνεργατών όλων των ειδικοτήτων μελέτησαν, τα «Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων Λιβαδειάς, Διστόμου, Ορχομενού, Αλιάρτου», με ανάθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1983.
Για τον Δήμο Λιβαδειάς (ως Δημοτικός σύμβουλος) βοήθησε στις τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης διευθέτησης της κοίτης της Έρκυνας, στον σχεδιασμό του πεζόδρομου της οδού Χριστοδούλου και στην «Μετατροπή της οικίας Δημακοπούλου και της Νεροτριβής σε μικρό ξενώνα νεότητας» (που δεν υλοποιήθηκε) κλπ.
Στον ιδιωτικό τομέα οι πρώτες μελέτες στη Λιβαδειά την περίοδο ’70-90 αναφέρονται κυρίως σε προσθήκες σε διάφορα υπάρχοντα κτίρια. Οι πιο ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά μελέτες αυτής της περιόδου ήταν οι αποκαταστάσεις και συντηρήσεις παραδοσιακών κτιρίων στην Αράχωβα (Σαραντοπούλου, Περατικού κλπ.), το Δίστομο και στον οικισμό Ελικώνα (μικρό ξενώνα και εργαστήριο ζυμαρικών Αφών Στάμου). Μετά το 1990 άρχισαν να βελτιώνονται αισθητικά οι απαιτήσεις και να κτίζει ωραιότερα κτίρια και μέσα στην Λιβαδειά.


Βοιωτικός Κόσμος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια