Η μελισσοκομία θεωρείται από αρχαιοτάτων χρόνων τέχνη, η οποία ανά τους αιώνες εξελίχθηκε σε παράδοση. Η νομοτέλεια, η εργατικότητα και η ακρίβεια που διέπουν τη ζωή στην κοινωνία των μελισσών είναι συγχρόνως απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός καλού μελισσοκόμου. Η «έξυπνη» κυψέλη, η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή Narrowband - Internet of Things (NB-ΙοΤ) που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, γίνεται σύμμαχός του.
Πρόκειται για έναν καινοτόμο εξοπλισμό μέτρησης από απόσταση, τον οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η Zelitron, θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, και ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται πειραματικά. Η απομακρυσμένη διαχείριση του μελισσιού, η παρακολούθηση παραγόντων όπως η υγρασία, η εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, το βάρος και η κατάσταση της κυψέλης, εμπλουτίζουν τα εργαλεία που έχει στη φαρέτρα του ο παραγωγός. Μέσω της τεχνολογίας ΝΒ-ΙοΤ και ενός πολυχρηστικού web portal, η «έξυπνη» κυψέλη τον ειδοποιεί πότε έχει μετακινηθεί, ανοιχθεί ή φτάσει στο κατάλληλο βάρος για τη συλλογή του μελιού. Σύντομα η Vodafone θα λανσάρει εμπορικά τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Η τεχνολογία των «σκεπτόμενων» πόλεων
Η πρωτοποριακή τεχνολογία τηλεπικοινωνιών ΝΒ-ΙοΤ αυξάνει τη χωρητικότητα των ραδιοδικτύων, χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης νέων κεραιών παρά μόνο λογισμικού. Γι' αυτό και τα δίκτυα ΝΒ-ΙοΤ ονομάζονται εικονικά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να υποστηρίξουν την επικοινωνία μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών, ακόμα κι αν βρίσκονται πολύ μακριά ή σε μεγάλο βάθος εντός των αστικών υποδομών. Εξασφαλίζει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση των διασυνδεδεμένων συσκευών, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αξιοπιστία και σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
«Αισθητήρες και συσκευές που θα μπορούν να ελέγχονται από απόσταση θα κάνουν τη ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη είτε μιλάμε για την πόλη είτε για κάποια βιομηχανία είτε για το σπίτι» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η εμπορική διευθύντρια εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδας κυρία Κάτια Σταθάκη. Οπως εξηγεί, «σε αντίθεση με λύσεις που στηρίζονται σε Wi-Fi, η κινητή τηλεφωνία εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία των εφαρμογών ΙοΤ, καθώς τις υποστηρίζει μέσα από το δίκτυό της, με υψηλά επίπεδα ασφαλείας».
«Ευφυείς» κάδοι απορριμμάτων
Στην Ελλάδα το ΝΒ-ΙοΤ δίκτυο θα λειτουργήσει στη φασματική περιοχή των 800 MhZ, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική διεισδυτικότητα, ενώ ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα πρόκειται να αποκτήσουν όλες οι εφαρμογές όταν ενεργοποιηθούν τα 5G δίκτυα.
Οπως περιγράφει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Zelitron κ. Κώστας Θεοδωρόπουλος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Ειδικοί αισθητήρες, τοποθετημένοι στους κάδους, θα στέλνουν ειδοποίηση στον δήμο όταν αυτοί γεμίζουν προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των απορριμματοφόρων και εξοικονόμηση πόρων.
Η αυξομείωση του δημόσιου φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες και τις καιρικές συνθήκες είναι μια ακόμα εφαρμογή των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας. Παράλληλα, οι αισθητήρες θα ειδοποιούν για τους λαμπτήρες που δεν λειτουργούν, ώστε τα συνεργεία να κάνουν στοχευμένα συντήρηση και αποκατάσταση. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός δικτύου υποδομής NB-IoT στους δρόμους των πόλεων θα δίνει στους οδηγούς πληροφορίες για το πού θα βρουν χωρίς καθυστερήσεις κενές θέσεις στάθμευσης.
Πέραν του δημόσιου χώρου, πτυχές του ΝΒ-ΙοΤ θα δούμε μελλοντικά και στα νοικοκυριά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει διευρυμένες δυνατότητες στην «έξυπνη» μέτρηση. Για παράδειγμα, μετρητές κατανάλωσης αερίου, πετρελαίου ή νερού που βρίσκονται σε υπόγεια ή φρεάτια θα μπορούν να επικοινωνούν εύκολα με τα δίκτυα επικοινωνιών, τους καταναλωτές και τις εταιρείες διαχείρισης και να ειδοποιούν σε περίπτωση βλάβης ή διαρροής.
«Θα μπορούμε να ξέρουμε πού βρίσκεται η στάθμη του πετρελαίου στον καυστήρα και θα λαμβάνουμε ειδοποίηση για την οποιαδήποτε αλλαγή. Οι συσκευές μέτρησης θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής, που θα ξεπερνά τα 10 χρόνια, και δεν θα χρειάζονται φόρτιση ή αλλαγή μπαταρίας για πολλά χρόνια. Ο όγκος των δεδομένων που θα στέλνει η συσκευή στο δίκτυο δεν θα ξεπερνά το μέγεθος μιας φωτογραφίας» εξηγεί ο επικεφαλής της Zelitron, η οποία σχεδιάζει και παράγει καινοτόμες λύσεις ΙοΤ που διοχετεύονται σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος Vodafone.
Stop σε χαμένα κινητά, ΙΧ και βαλίτσες
Υπηρεσίες που σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως από επιχειρήσεις, όπως ο εντοπισμός των οχημάτων, πρόκειται να ενισχυθούν μέσω των δικτύων ΝΒ-ΙοΤ. «Αν κλαπεί το αυτοκίνητό σου, θα έρχεται στο κινητό σου ένα push notification – όπως γίνεται σήμερα στο Facebook – και θα μπορείς να βλέπεις real time τη θέση του οχήματος» επισημαίνει κ. Θεοδωρόπουλος. Αντίστοιχα, η «έξυπνη» βαλίτσα θα έχει ενσωματωμένο sim NB-IoT μέσω του οποίου θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει την τοποθεσία της. «Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία εκτιμάται ότι θα μειωθεί ραγδαία το κόστος μαζικής υλοποίησης έργων ΝΒ-ΙοΤ» εξηγεί.
0 Σχόλια