Γνωρίζετε ότι ο αστεροειδής 9817 Θέρσανδρος , που ανακαλύφθηκε το 1960, πήρε το όνομά του από τον μυθικό Θέρσανδρο (< θέρσος (θάρρος) + ἀνήρ, «ο θαρραλέος άνδρας» αναφέρεται γιος του Σισύφου και της Μερόπης, πατέρας του Προίτου, του Αλιάρτου και του Κορώνου?
Ανήκει στην ομάδα των Τρωικών Αστεροειδών L4 του πλανήτη Δία και συγκεκριμένα στο λεγόμενο "Ελληνικό Στρατόπεδο" (Greek Camp).
Ο όρος τρωικός αστεροειδής συνήθως αναφέρεται στους τρωικούς αστεροειδείς του Δία, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι συγκρίσιμοι σε αριθμό με τους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης.[2]
Ημερομηνία ανακάλυψης: 24 Σεπτεμβρίου 1960Τροχιακή περίοδος: 12 έτη
Ομάδα αστεροειδών: Τρωική ομάδα του Δία
Χώρος ανακάλυψης: Αστεροσκοπείο του Πάλομαρ
Τροχιά γύρω από: Ήλιος
Ανακαλύψαντες: Τομ Γκέρελς, Ίνγκριντ φαν Χούτεν-Γκρόνεβελντ, Κορνέλις Γιοχάνες φαν Χούτεν
Οι τρωικοί αστεροειδείς του Δία χωρίζονται σε δύο ομάδες. Αυτοί που περιφέρονται σε μία μέση θέση γύρω από το Λαγκρανζιανό σημείο L4 του συστήματος Ηλίου-Δία, ονομάζονται «ηγούμενα μέλη» ή μέλη του «Ελληνικού στρατοπέδου». Στους αστεροειδείς αυτούς δίνονται ονόματα Ελλήνων ηρώων του Τρωικού Πολέμου. Αυτοί που περιφέρονται σε μία μέση θέση γύρω από το Λαγκρανζιανό σημείο L5 του συστήματος Ηλίου-Δία, ονομάζονται «επόμενα μέλη» ή μέλη του «Τρωικού στρατοπέδου». Σε αυτούς δίνονται ονόματα Τρώων ηρώων. Πριν η πρακτική αυτή γίνει συνήθεια είχαν ονομασθεί δύο εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν, οι οποίες και παραμένουν, αποκαλούμενες και «κατάσκοποι»: είναι ο 624 Έκτωρ στο ελληνικό στρατόπεδο και ο 617 Πάτροκλος στο τρωικό.
Κυρίως όμως με αυτό το όνομα αναφέρεται ο γιος του Πολυνείκη και της Αργείας. Ο Θέρσανδρος αυτός ήταν ένα από τα κυριότερα πρόσωπα της εκστρατείας των Επιγόνων κατά της Θήβας. Αυτός δώρισε το πέπλο της Αρμονίας στην Εριφύλη, χήρα σύζυγο του Αμφιαράου, για να πείσει τον γιο της Αλκμέωνα να συμμετάσχει στην εκστρατεία (10 χρόνια νωρίτερα την είχε δωροδοκήσει ο Πολυνείκης με το περιδέραιο της Αρμονίας για να πείσει τον σύζυγό της να συμμετάσχει στην εκστρατεία των «Επτά επί Θήβας»). Μετά την άλωση της Θήβας ο Θέρσανδρος πήρε την εξουσία και κάλεσε πίσω τους Θηβαίους που είχαν καταφύγει στη γύρω περιοχή. Ο Θέρσανδρος πήρε ως σύζυγό του την κόρη της Εριφύλης, τη Δημώνασσα, και μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Τισσαμενό.
Αργότερα, ο Θέρσανδρος έλαβε μέρος στην πρώτη εκστρατεία του Τρωικού Πολέμου, όταν τα πλοία πήγαν κατά λάθος στη Μυσία. Ο Θέρσανδρος σκοτώθηκε από τον Τήλεφο. Ο Διομήδης τον κήδευσε με τιμές. Αλλά ο Βιργίλιος υιοθετεί μία άλλη παράδοση κατά την οποία ο Θέρσανδρος πολέμησε μπροστά στα τείχη της Τροίας και ήταν ένας από αυτούς που μπήκαν μέσα στον Δούρειο Ίππο.
0 Σχόλια