Ticker

6/recent/ticker-posts

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η φετινή σοδειά βαμβακιού


 Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η φετινή σοδειά βαμβακιού, όπως μας λένε παραγωγοί, αν και σε πανελλαδικό επίπεδο η συνολική παραγωγή θα είναι μειωμένη με διψήφιο ποσοστό έναντι της περυσινής. Όπως ακούγεται καλή παραγωγή, μεγαλύτερη από τη περυσινή, αλλά και εξαιρετική ποιότητα έχουν να επιδείξουν οι Νομοί Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας. Στον αντίποδα βρίσκεται η Θεσσαλία, όπου το πέρασμα του ''Ιανού'' κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας, ενώ προβλήματα μεν διαχειρίσιμα δε εμφανίζεται να έχει η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.


Αν δεν μαζευτεί όλο το βαμβάκι, δεν υπάρχει περίπτωση να ακουστούν τιμές''. Αυτή είναι η κουβέντα που ακούγεται από την πλευρά των Εκκοκκιστών, μας λέει ο κ. Γιάννης Βάγκος , αγρότης από τη Βοιωτία. Όπως ο ίδιος επισημαίνει αναμένει στα τέλη του μήνα του Νοεμβρίου να οριστικοποιηθούν οι τιμές, καθώς ήδη έχει συγκομιστεί το 95% του προϊόντος πανελλαδικά. Με σημερινά δεδομένα έχουν μείνει κάποια λίγα βαμβάκια να μαζευτούν από την Καρδίτσα, όπου η καλλιέργεια κτυπήθηκε από τον Ιανό και κάποια στον Έβρο. Συγκεκριμένα, φέτος οι αποδόσεις κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 450 κιλά, ενώ πέρυσι ήταν στα 400 κιλά.

Μειωμένες από την άλλη σε ποσοστό 30% με προβλήματα ποιότητας είναι οι σοδειές στην Θεσσαλία, όπου πέρυσι η παραγωγή ανά στρέμμα ήταν στα 450 κιλά, ενώ φέτος πλησιάζουν τα 350 κιλά.

Μειωμένες αλλά σε μικρότερο βαθμό είναι οι αποδόσεις στη Στερεά Ελλάδα. Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι η στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στα 380 κιλά, ενώ πέρυσι ήταν λίγο περισσότερο από 400 κιλά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η μέση τιμή στον σύσπορο βαμβάκι ήταν 45 λεπτά το κιλό. Ωστόσο , όπως υπογραμμίζει ο παραγωγός από την Βοιωτία, ο καλλιεργητής για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα του και παράλληλα να αποταμιεύσει ένα ποσό πρέπει η τιμή να είναι από 53 μέχρι και 55 λεπτά το κιλό. Το κόστος ανά στρέμμα είναι στα 150 ευρώ, ενώ αν υπάρχει και η υποχρέωση ενοικίου γης τότε φτάνει στα 200 ευρώ.




H φετινή εικόνα των αποδόσεων του βαμβακιού ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πέρασμα του Ιανού, μας λέει ο κ. Μιχάλης Ανατολίτης, έμπορος ποικιλίας βαμβακιού από την περιοχή της Λάρισας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ καλή παραγωγή, υψηλότερη από πέρυσι έχει η Κεντρική Μακεδονία, ενώ μικρότερη παραγωγή ακούγεται για τη Θράκη και τον Έβρο.

Κάτω στις αποδόσεις είναι η Θεσσαλία, όπου τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Καρδίτσα, όπου εκεί υπάρχουν και θέματα υποδεέστερης ποιότητας. Ειδικότερα στη Λάρισα, ενώ οι αποδόσεις είναι μικρότερες από πέρυσι, λόγω των βροχών αλλά και του ζεστού καιρού που επικράτησε στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, η ποιότητα είναι καλή. Όσον αφορά την Στερεά Ελλάδα, οι αποδόσεις ήταν καλές.

Παρά το ότι η καλλιέργεια βαμβακιού στη Λάρισα δεν αντιμετώπισε φέτος προβλήματα ποιότητας, όπως επί παραδείγματι είχε η Καρδίτσα, ωστόσο οι αποδόσεις ήταν μικρότερες, μας αναφέρει ο αγρότης Βάϊος Κυριτσάκας από τη Τερψιθέα Λάρισας. Στο πλαίσιο αυτό, οι φετινές αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 150 κιλά συγκριτικά με πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι στρεμματικές αποδόσεις το 2019 ήταν για την Λάρισα πάνω από 520 κιλά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν και τα 600 κιλά.

Αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, ο ίδιος διακρίνει την εντονότερη στροφή των αγροτών σε άλλες καλλιέργειες, όπως σιτάρι, ελαιοκράμβη κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό μας λέει ότι φέτος υπάρχει έλλειψη σε σπόρια σιταριού επιβεβαιώνοντας αυτή τη στροφή. Δυστυχώς σημειώνει, ο αγροτικός κόσμος ψάχνεται να ασχοληθεί με κάτι που θα του επιτρέψει να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Γνωρίζει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να κερδίσει έως 50 ευρώ το στρέμμα. Την ίδια στιγμή ένα γεγονός που τον ωθεί στην αναζήτηση άλλων καλλιεργειών είναι ότι το βαμβάκι έχει ασύμφορο κόστος καλλιέργειας. Το βασικότερο κόστος αφορά την ενέργεια που στη Λάρισα μπορεί να είναι από 25 ευρώ το στρέμμα μέχρι και 80 ευρώ το στρέμμα (μόνο η ενέργεια) Αυτό σημαίνει ότι αν συμπεριληφθούν και τα υπόλοιπα κόστη τότε το έξοδο ανά στρέμμα είναι από 230 έως και 280 ευρώ.

Για ανυπολόγιστη καταστροφή στα Φάρσαλα μας κάνει λόγο ο κ. Αποστόλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος Ο.Π Cotton Farsala, τονίζοντας ότι τουλάχιστον το 50% των στρεμμάτων έχουν πληγεί σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ υπάρχουν και χωράφια που έχουν εξ’ ολοκλήρου καταστραφεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Φάρσαλα εκτιμάται ότι τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν με βαμβάκι περί τα 100.000 στρέμματα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το θα γίνει του χρόνου, καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί απαιτούν μεγάλα κονδύλια για να διορθωθούν. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, υπάρχουν χωράφια που έχουν γεμίσει με βράχια ακόμη και με κολώνες της ΔΕΗ.




Σήμερα, υπογραμμίζει ο ίδιος οι καλλιεργητές έχουν υποστεί διπλή ζημιά. Εκτός από τη μειωμένη απόδοση τουλάχιστον κατά 50%, η σοδειά που έχει συγκομιστεί έχει υποδεέστερη ποιότητα μειώνοντας έως και 40% την τιμή. Αυτό σημαίνει, επισημαίνει ο κ. Α. Παπακωνσταντίνου, ότι εάν η τιμή πέρυσι ήταν 45 λεπτά το κιλό, με το ζόρι φέτος οι αγρότες θα πληρωθούν με 25 λεπτά.

Σε γενικές γραμμές η φετινή χρονιά ήταν καλή για το βαμβάκι, μας αναφέρει ο κ. Βασίλης Ανδριώτης έμπορος ποικιλιών βαμβακιού από τη Θεσσαλονίκη, παρά την καταστροφή που υπέστησαν κάποιες περιοχές λόγω του ''Ιανού'' θυμίζοντας ότι και πέρυσι είχαν πληγεί στην Κομοτηνή-Ροδόπη περί τα 80.000 στρέμματα από τις καιρικές συνθήκες.

Αναφερόμενος ειδικότερα την φετινή περίοδο, τόνισε ότι οι αποδόσεις στον Έβρο ήταν από μέτριες έως καλές, στη Κομοτηνή-Ροδόπη ήταν χαμηλές, ενώ στις Σέρρες έμειναν στα περυσινά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, χαμηλότερες ήταν οι αποδόσεις στο Κιλκίς, ενώ στη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία και την Πέλλα ήταν πάρα πολύ υψηλές αλλά ένα ''σκαλί'' πιο κάτω από πέρυσι, ενώ υπάρχει και μια αλλαγή στη λογική των αγροτών που μαζεύουν πιο ξερό βαμβάκι, γεγονός που οδηγεί σε μια ποιοτική αναβάθμιση, επισημαίνει ο κ. Ανδριώτης.

Όσον αφορά την τιμή, όπως και ο ίδιος πιστεύει θα έχει ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Όπως ο ίδιος λέει πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πουλημένο το 70-80% του βαμβακιού, ενώ φέτος έχει πουληθεί μόλις το 30-35%, γιατί ο κορωνοϊός έχει παγώσει τα πάντα μεταξύ των οποίων και την κλωστοϋφαντουργία. Είναι χαρακτηριστικό τονίζει ο ίδιος, ότι η Τουρκία που αποτελεί βασικό πελάτη του ελληνικού βαμβακιού, αυτή τη στιγμή οι μονάδες κλωστοϋφαντουργίας που διαθέτει η χώρα δουλεύουν στο 15 με 20% της δυναμικότητά τους.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου 

( Απόσπασμα έντυπης agroekfrasi.gr )

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια