ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "LAKE COPAIS CO LTD" , (ΠΡΩΗΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΠΑΪΔΑΣ)
Βιομηχανικό Δελτίο Απογραφής - Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. Καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς. |
Όνομα: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "LAKE COPAIS CO LTD" , (ΠΡΩΗΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΠΑΪΔΑΣ) |
Είδος: |
Αρχική Χρήση: |
Εξοπλισμός: |
Κατάσταση: |
Επανάχρηση: |
Περιοχή: ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ |
Πληροφορίες: Στην έξοδο της σήραγγας Καρδίτσας (Ακραίφνιο) στην Υλίκη κατασκευάστηκε Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που με ηλεκτρικό δίκτυο μήκους 13 χλμ. ηλεκτροδοτούσε τον οικισμό και ολόκληρες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αλίαρτο Η Υλίκη βρίσκεται σε συντεταγμένες 38°24'26"N, 23°16'49"E στη λεκάνη που σχηματίζουν τα βουνά Κτυπάς ή Μεσσάπιο (1.021 μέτρα) ανατολικά, Πτώο (726 μέτρα) βόρεια, Σφίγγειο (565 μέτρα) δυτικά και από χαμηλούς λόφους νότια. Η λεκάνη της δέχεται τα νερά της αποξηραμένης Κωπαΐδας λίμνης μέσω του ποταμού Βοιωτικού Κηφισού, αλλά εμπλουτίζεται και από υπόγειες πηγές και άλλα μικρότερα υδάτινα ρεύματα από τα βουνά που την περικλείουν. Τα τεχνικά έργα, τα αγροτοβιομηχανικά κτήματα, οι κατοικίες του προσωπικού, οι καλύβες των εργατών, οι νερόμυλοι και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο - κατάλοιπα των εγκαταστάσεων της Αγγλικής Εταιρείας και ταυτόχρονα χνάρια μιας ολόκληρης εποχής - έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά μνημεία. Η 1η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου και τον Οργανισμό Κωπαΐδας, ξεκίνησε το 1994 πρόγραμμα αποκατάστασης των διατηρητέων κτισμάτων και χώρων, καθώς και συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και του αρχειακού υλικού. |
Βιβλιογραφία-Πηγές: |
Όνομα καταγραφέα*: Νίκος Λάμπρου |
Ημερομηνία καταγραφής**: 15-01-2019 |
* αυτός που εντόπισε/φωτογράφισε/αποδελτίωσε/κλπ. **ημερομηνία που έγινε η καταγραφή/φωτογράφηση/αποδελτίωση/κλπ. ***οι φωτογραφίες και οι χάρτες συμπληρώνονται εκτός δελτίου και κάτω από αυτό. Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά σας στην καταγραφή της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς |
φωτογραφικό αρχείο κου Νίκου Λάμπρου, 15-01-2019 |
φωτογραφικό αρχείο κου Νίκου Λάμπρου, 15-01-2019 |
φωτογραφικό αρχείο κου Νίκου Λάμπρου, 15-01-2019 |
φωτογραφικό αρχείο κου Νίκου Λάμπρου, 15-01-2019 |
φωτογραφικό αρχείο κου Νίκου Λάμπρου, 15-01-2019 |
Σκοπός της ομάδας "Βιομηχανική Αρχαιολογία" είναι η ενημέρωση των μελών της πάνω σε θέματα που αφορούν την Βιομηχανική Αρχαιολογία και Διαχείριση της Βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και η ενθάρρυνση του διαλόγου.
Ορισμός: Βιομηχανική Αρχαιολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος της ιστορίας που ασχολείται με την έρευνα του βιομηχανικού παρελθόντος. Έργο της βιομηχανικής αρχαιολογίας είναι η περιγραφή και αξιολόγηση των μνημείων του τεχνικού πολιτισμού και σκοπός της είναι η ιστορία της βιομηχανικής εξέλιξης ως μέρους της γενικής κοινωνικής εξέλιξης, όπου τα μνημεία χρησιμεύουν ως φορείς κάθε είδους πληροφόρησης.
"Τα βαθύτερα κίνητρα προστασίας της βιομηχανικής κληρονομιάς εντοπίζονται στην οικουμενική αξία όλων αυτών των τεκμηρίων [...] "(Λάβδας)
Πηγές της βιομηχανικής κληρονομιάς:
-Κτίρια (παλιά εργαστήρια, εργοστάσια και χώροι παραγωγής)
-Εξοπλισμός (τα παλιά εργαλεία, οι πρώτες μηχανές και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός)
-Βιομηχανικά τοπία (μεταλλεία, ορυχεία κλπ)
-Βιομηχανικά αρχεία (ίδρυση, λειτουργία, οργάνωση του εργοστασίου)
-Πρωτότυπα σχέδια (κτιρίων και οργάνωσης της σειράς παραγωγής)
-κάθε είδους γραπτή πηγή (απομνημονεύματα, βιογραφίες ιδρυτών)
-προφορικές μαρτυρίες (από τεχνίτες, εργάτες, συγγενείς κλπ)
-λοιπά τεκμήρια (συσκευασίες προϊόντων, στολές προσωπικού, έπιπλα γραφείου)
-Εργατικοί οικισμοί (κτίρια κατοικιών, καταστήματα, χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων)
-Παλιές φωτογραφίες
Κ. Αδαμάκης (διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ)
H αγάπη προς το γνωστικό αυτό αντικείμενο, μας ώθησε να δημιουργήσουμε ένα χώρο στο διαδίκτυο ο οποίος να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να διασώζει ψηφιακά τουλάχιστον, τα μνημεία του τεχνικού πολιτισμού στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.
H ιστοσελίδα της ΒΙ.Δ.Α (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής) [https://www.vidaomada.gr] ελπίζουμε να αποτελέσει, με την εθελοντική συνεισφορά όλων μας, μια έγκυρη και αναλυτική βάση δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία στην Ελλάδα. Αυτός ο ιστότοπος ελπίζουμε ότι θα συνεισφέρει θετικά στην έρευνα και στην ενεργοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, της ανάγκης διάσωσης και αποκατάστασης των βιομηχανικών μνημείων.
Σας καλούμε όλους όσοι έχετε μεράκι τη Βιομηχανική Αρχαιολογία και υλικό που θέλετε να διασωθεί ψηφιακά να συνεισφέρετε σε αυτή μας την προσπάθεια καταγραφής. Θα είναι χαρά μας και τιμή μας.
Σας περιμένουμε.
Η Ομάδα ΒΙΔΑ.
vidaomada@gmail.com
0 Σχόλια