Καμπανάκι απότομης μεταβολής του καιρού τις επόμενες μέρες, κρούουν μετεωρολόγοι προειδοποιώντας ότι πολικό ψύχος από τα βόρεια κατεβαίνει προς την χώρα μας την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Μετά το ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο και τις θερμοκρασίες έως και 25 βαθμούς Κελσίου, ένα νέο «κύμα» κακοκαιρίας αναμένεται στη χώρα με πιθανότερη ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με αρνητικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και μέσα σε πόλεις.
Μεγάλη πτώση θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Παρασκευή. Ο μετεωρολόγος, προβλέπει ότι με πυκνή συννεφιά θα ξεκινήσει η Πέμπτη ενώ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Διατηρούνται οι δυνατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι. Την Παρασκευή οι άνεμοι θα στρέφονται σε βοριάδες, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από υγρασία, ενώ θα μεταφερθούν προς τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν εντυπωσιακά τον υδράργυρο, όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο.
«Κατάβαση ψύχους -τέρατος»
Από την πλευρά του ο Γιάννης Καλλιάνος μιλά για πιθανή κατάβαση ψύχους τέρατος στην Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα έχουμε τα εξής:
Α’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.
Β’ ΦΑΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ (ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)
Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).
ΠΡΟΣΟΧΗ – ΙΣΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.
Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.
0 Σχόλια