Ticker

6/recent/ticker-posts

Ερχεται μαχαίρι στις προσλήψεις στο Δημόσιο - Στο μικροσκόπιο και οι συμβασιούχοι





Eρχεται... συμμάζεμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, όχι μόνο για το μόνιμο προσωπικό αλλά και για τους συμβασιούχους, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε προσλήψεις με βάση τον τακτικό ετήσιο προγραμματισμό, με τις μόνιμες προσλήψεις που αφορούν τις ανάγκες για το έτος 2022 να «κλειδώνουν» στο Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα. Κι αυτό αναμένεται να επιτευχθεί καθώς ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν συγκεντρώσει από τα μέσα Ιουλίου τα αιτήματα των φορέων του Δημοσίου που αναφέρουν τις ανάγκες που έχουν και τις κενές θέσεις που χρειάζεται να καλύψουν. Μάλιστα, το υπουργείο με εργαλείο τα ψηφιακά οργανογράμματα των φορέων μπορεί να διαπιστώσει αν οι ανάγκες που εμφανίζονται από τους φορείς είναι αληθινές. Με την οριστικοποίηση των μόνιμων θέσεων προς κάλυψη θα εξαγγελθεί για το νέο έτος και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις εν λόγω προσλήψεις. Κι ενώ η... τάξη σε ό,τι αφορά τις μόνιμες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα ήταν ένα στοίχημα της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει να «δουλεύεται» εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, πλέον το υπουργείο πρόκειται να βάλει σε μια σειρά και τις έκτακτες προσλήψεις προσωπικού. Αυτό τουλάχιστον περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο του Αυγούστου.


Ετσι, το μοντέλο που αφορά τον τρόπο που θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι μόνιμες προσλήψεις θα εφαρμοστεί και για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Κι αυτό γιατί στόχος είναι να μπει ένα φρένο στο αλαλούμ που συνοδεύει εδώ και δεκαετίες τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Αυτό που μέχρι σήμερα συνέβαινε σε αρκετούς φορείς, μεταξύ αυτών και σε κάποιους ΟΤΑ, είναι οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονταν για εποχικές ή άλλες πρόσκαιρες ανάγκες, να καλύπτουν τελικά μόνιμες θέσεις καθώς το τακτικό προσωπικό δεν επαρκούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θέσεις ορισμένου χρόνου να παραμένουν τελικά και πάλι κενές. Αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της πανδημίας, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της επείγουσας κατάστασης, οι προσλήψεις συμβασιούχων αυξήθηκαν κατά πολύ.


Μαχαίρι

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, αναμένεται να μπει «μαχαίρι» στις προσλήψεις συμβασιούχων. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ειδικά για την επόμενη χρονιά μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων, που υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένος κατά 10% συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό εγκρίσεων του 2020.

Οπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, αυτές οι προσλήψεις θα γίνονται «όπου υπάρχουν πραγματικά έκτακτες ανάγκες και οι θέσεις αυτές θα καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από το αντίστοιχο προσωπικό». Και πάλι - όπως και στις μόνιμες προσλήψεις - θα συγκεντρώνονται οι ελλείψεις στους φορείς και οι προσλήψεις συμβασιούχων θα γίνεται κεντρικά, δεν θα δίνεται σε κάθε φορέα του Δημοσίου ξεχωριστά η δυνατότητα να προκηρύσσει θέσεις. Η δε διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων θα γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με την Αρχή να αναλαμβάνει ως είθισται ελεγκτικό και ρυθμιστικό ρόλο, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, την ορθότητα των κριτηρίων.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη Βουλή κι απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «το έκτακτο προσωπικό, από πάρα πολλές κυβερνήσεις, έχει χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα ενώ υποκρύπτονται εκεί καλύψεις παγίων και διαρκών αναγκών. Πρέπει λοιπόν ό,τι είναι πάγια και διαρκής ανάγκη να γίνει τακτική πρόσληψη. Αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου. Ο,τι δεν είναι πάγια και διαρκής ανάγκη και είναι πραγματικά έκτακτο προσωπικό, με την έννοια που περιγράφεται στις διατάξεις το τι είναι το έκτακτο προσωπικό, να παραμείνει τέτοιο. Η ίδια διαδικασία που θα ακολουθείται για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, άρα προγραμματισμός προσλήψεων, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, με διαφάνεια καθορισμός του ανώτατου αυτού αριθμού, και μάλιστα στην πρώτη του εφαρμογή δέσμευση για μείωση 10% αυτού του έκτακτου προσωπικού, ερχόμαστε σήμερα να το νομοθετήσουμε».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια