Η «Ιλιάδα» του Ομήρου φέρεται να είναι το δημοφιλέστερο βιβλίο της Ελλάδας. Αυτό κατεγράφη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί κάθε χώρα με ένα εμβληματικό βιβλίο της.
Συγκεκριμένα, ένας χρήστης του κοινωνικού δικτύου Reddit έφτιαξε χάρτη με το δημοφιλέστερο βιβλίο κάθε χώρας. Τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι αντικειμενικά, άλλωστε πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αντικειμενικότητα στις περιπτώσεις αξιολόγησης ενός καλλιτεχνικού έργου.
Ωστόσο, ο χάρτης διακινείται και επιδρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στην ουσία δίνει ένα στίγμα που έχει η λογοτεχνική παραγωγή κάθε χώρας στους άλλους λαούς. Στίγμα το οποίο πολλές φορές ξαφνιάζει καθώς το βιβλίο που έχει επιλεγεί δεν είναι από την πρόσφατη λογοτεχνική παραγωγή, αλλά συνδέεται με συλλογικές μνήμες ή με το πόσο επιδραστικό είναι κάθε λογοτεχνικό έργο στα εκπαιδευτικά συστήματα τόσο της ίδιας της χώρας όσο και άλλων χωρών.
Στην Ευρώπη
Η Ελλάδα «εκπροσωπείται» από την Ιλιάδα του Ομήρου – Η λίστα δίνει ένα στίγμα που έχει η λογοτεχνική παραγωγή κάθε χώρας στους άλλους λαούς.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα εκπροσωπείται από την «Ιλιάδα» του Oμήρου, η Ιταλία από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, η Ισπανία από τον «Δον Κιχώτη», του Θερβάντες, η Γαλλία από τον «Κόμη Μόντε Κρίστο» του Αλέξανδρου Δουμά, η Ρωσία από το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι, η Βρετανία από τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Τσαρλς Ντίκενς, η Ελβετία από τη «Χάιντι» της Γιοχάνα Σπίρι, και η Γερμανία με το μυθιστόρημα του Τόμας Μαν «Οι Μπούντενμπροκ». Με το μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις «Οδυσσέας» εμφανίζεται η Ιρλανδία σε αυτόν τον ιδιότυπο παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη, με το «Ο στρατιώτης της νεκρής στρατιάς» του Ισμαήλ Κανταρέ η Αλβανία, με το «Baltasar and Blimunda» του Ζοζέ Σαραμάγκου η Πορτογαλία, με το «Τσέρνοµπιλ» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς η Λευκορωσία, με το «Με λένε Κόκκινο» του Ορχάν Παμούκ η Τουρκία και η Τσεχία με το βιβλίο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ.
Το βιβλίο που προκρίθηκε για τις ΗΠΑ είναι το μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Χάρπερ Λι «Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια», ενώ για την Αργεντινή η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μυθοπλασίες» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες είναι το πλέον δημοφιλές βιβλίο. Την Κολομβία εκπροσωπούν τα «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ενώ «Η σύντομη θαυμαστή ζωή του Οσκαρ Γουάο» τη Δομινικανή Δημοκρατία και το «Havana Bay» του Μάρτιν Κρουζ Σμιθ την Κούβα.
Σε Ασία, Αυστραλία
«Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας» ή «Η ιστορία της πέτρας» του Κάο Σουετσίν από τον 18ο αιώνα εκπροσωπεί την Κίνα, ενώ «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» της Αρουντάτι Ρόι την Ινδία. Το «Palpasa Café» του Ναραϊάν Γουάγκλ εκπροσωπεί το Νεπάλ και την Αυστραλία το «Cloudstreet» του Τιμ Γουίντον.
Στον λογοτεχνικό χάρτη δεν εκπροσωπείται η Αφρική.
0 Σχόλια