Καθησυχαστική η κυβέρνηση για την επάρκεια προϊόντων στην αγορά. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ζητάει η αντιπολίτευση. Ακρίβεια, αισχροκέρδεια και έλεγχοι
Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση σε ότι αφορά τυχόν ελλείψεις σε επάρκεια προϊόντων στη χώρα μας στο ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ομαλή η ροή της αγοράς – Καθησυχαστική η κυβέρνηση
Αυτό ήταν το μήνυμα τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχει ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ενώ από την καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με τους παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.
Ειδικότερα τώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία από τους πολίτες στη χώρας μας, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα».
«Προληπτική» η καταγραφή των αποθεμάτων
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών αποφασίστηκε η καταγραφή των αποθεμάτων σε εφτά κατηγορίες προϊόντων και συγκεκριμένα οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν τα αποθέματα που έχουν σε:
• πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
• λιπάσματα,
• ζωοτροφές,
• ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
• άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
• ηλίανθο και
• φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Δικλείδα για αποτροπή της αισχροκέρδειας
Από την πλευρά της κυβέρνησης μιλούν για «προληπτικό πλαφόν» και πως ο εφοδιασμός παραμένει επαρκής. Σύμφωνα δε, με τον κ. Γεωργαντά «πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.
«Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι «δεν έχουμε αυτή την ώρα κάποια στοιχεία για να μας ανησυχούν ιδιαίτερα», ενώ σε ότι αφορά την προληπτική καταγραφή κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, σημείωσε ότι «το μέτρο αυτό αποτελεί και μία πρόσθετη δικλείδα για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας».
Στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην κυβερνητική σύσκεψη είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.
Ο πρωτογενής τομέας
Όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο «η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.
»Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας».
Επελαύνει η ακρίβεια
0 Σχόλια