Ticker

6/recent/ticker-posts

Το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν έχει πατρίδα

Οι κίνδυνοι του Διαδικτύου στο 1ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στην Αθήνα
«Το Διαδίκτυο είναι στην πραγματικότητα ένα μέσο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ζωή μας». Με αυτή την προειδοποίηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, κήρυξε σήμερα, Τετάρτη, την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης, που διοργάνωσε το υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Χορηγός του συνεδρίου είναι ο BHMAFM 99,5.

O κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στην εξάπλωση της χρήσης του Ιντερνετ, σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια «έχει αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Ενημέρωση, επικοινωνία, διασκέδαση, αγορές, γνώση, συναλλαγές, όλα γίνονται εύκολα, απλά και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού».

Πρόσθεσε ωστόσο, πως όπως σε κάθε κοινωνία, έτσι και στο Ίντερνετ ελλοχεύουν κίνδυνοι «που πολλές φορές δεν είναι ορατοί, δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί από τον χρήστη ή ακόμη κι αν γίνουν αντιληπτοί, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και σωστά, έτσι όπως πρέπει. Ιδιαίτερα με την ευρύτατη διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι κίνδυνοι αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί».

Παρενοχλήσεις, πειρατεία λογισμικού, εκβιασμοί, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, κακοπροαίρετοι χρήστες, είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα, που όπως είπε ο κ. Παπουτσής, έχουν θύματα κάθε ηλικίας και στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, επισήμανε, η λύση δεν είναι η αποχή από το Διαδίκτυο, αλλά η συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες του μέσου αλλά και τις «παγίδες» που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή.

Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα - το οποίο χαρακτήρισε ως «έγκλημα χωρίς πατρίδα», μπορεί να γίνει από οπουδήποτε προς οποιαδήποτε χώρα, είπε - αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, καθώς δεν υπάρχει καμία νομοθετική τροχοπέδη. Οπως υποστήριξε μάλιστα η υφιστάμενη νομοθεσία παρέχει προστασία των δικαιωμάτων του χρήστη που παρανομεί, αλλά όχι και του χρήστη-θύματός του.

Ο κ. Σφακιανάκης έκανε μάλιστα λόγο για «δεμένα χέρια» των αρχών, εξαιτίας του νομοθετικού κενού, που δεν επιτρέπει την εξιχνίαση υποθέσεων. Αναφορικά με την χρήση του Διαδικτύου σημείωσε πως τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 250% και το 56% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Σχετικά με τις ηλικίες των χρηστών σημείωσε πως 9 στους 10 εφήβους «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια