Συνηθίζουμε να λέμε πως το ποδήλατο αποτελεί την πιο απλή λύση στα πιο περίπλοκα προβλήματα της ανθρωπότητας και φέτος, με την πανδημία, το διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά!
Αλίαρτος
Η Αλίαρτος είναι οφθαλμοφανές ότι προσφέρεται για την χρήση ποδηλάτου και εξάπλωση της ποδηλατικής κουλτούρας σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της αλλά χωρίς ποδηλατοδρόμους.
Έχουμε δρόμους κατάλληλους για κίνηση ποδηλάτων όπως η ΠΑΕ και οι εσωτερικοί που είναι αεροδρόμιο πλην όμως καραμανιόλα!
Δίνουμε προτεραιότητα σε αυτόν που βαριέται να περπατήσει 100 μέτρα και σταματά το όχημα του οπουδήποτε παρά σε ένα ποδηλάτη που θέλει να κινηθεί ασφαλής με όλα τα οφέλη για το περιβάλλον , την άθληση, την υγεία κλπ.
Η Παρούσα Δημοτική Αρχή αν και καθιέρωσε τον γνωστό Ποδηλατικό Γύρο της πόλης δεν τόλμησε κάτι παραπάνω, παρόλο που ήδη διανύει την 3η θητεία της. Έμεινε στην ''ίδια τάξη'' ,κούρασε το θέμα, γιατι δεν εμπλούτισε τη προσπάθεια αυτή με ''δεξιότητες'' πχ ένα ''κυνήγι θησαυρού'' κλπ και είναι ολοφάνερο ότι η σύλληψη τέτοιων δραστηριοτήτων θέλει ''νέο αίμα'' και όρεξη που βέβαια διαθέτει ανάμεσα στους συνεργάτες της ,Δημοτικούς Συμβούλους κλπ.
Επίσης ως Διοίκηση και Ηγεσία θα πρέπει να ακούει προτάσεις να βοηθά να υλοποιούνται και να επιβραβεύει την υλοποίηση τους.
Δυστυχώς εδώ υπάρχει ''προβληματάκι'' και δείχνει ότι μόνο ότι εκπορεύεται από αυτή είναι σωστό και υποστηρίζεται.
Τα υπόλοιπα είναι στον κάλαθο αχρήστων.
Σε πείσμα ακόμα και της ίδιας της ποδηλατικής βιομηχανίας, που πίστεψε πως η πανδημία θα μείωνε τις πωλήσεις και εξαιτίας αυτής της πρόβλεψης μείωσαν την παραγωγή τους, η αντίδραση των πολιτών, σε σχέση με το ποδήλατο, στη διάρκεια της έξαρσης του Covid 19 ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη!
Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, μέσα στην πανδημία, στράφηκαν στο ποδήλατο για να δώσουν λύσεις σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα:
- Πώς να μετακινηθείς με ασφάλεια, αποφεύγοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Με ποδήλατο!
- Πώς να ασκηθείς με ήπιο τρόπο μαζί με την οικογένειά ή τους φίλους; Με ποδήλατο!
- Πώς να βελτιώσεις την υγεία σου και να μείνεις υγιής; Με ποδήλατο!
- Πώς να βελτιώσεις την ψυχική σου διάθεση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες; Μα, φυσικά με ποδήλατο!
Το ποδήλατο ήρθε λοιπόν ως φυσική λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα και δεν είναι τυχαίο πως αυτό έγινε ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες, από τις ΗΠΑ ως την Ιταλία και από τη Γαλλία ως τη Ρουμανία και φυσικά στην Ελλάδα.
Το ποδήλατο ως λύση στις κοντινές μετακινήσεις
Κι όμως, η εντυπωσιακή αύξηση στις πωλήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, το γεγονός πως πραγματικά τα ποδήλατα έφτασαν να εξαντληθούν στα ποδηλατικά καταστήματα στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως κοινό υπάρχει, Ποδήλατα υπάρχουν. Διάθεση υπάρχει. Χώρος δεν υπάρχει!Και χώρος δεν υπάρχει όχι για αντικειμενικούς λόγους αλλά επειδή υπάρχει κακή κατανομή του, προς όφελος του αυτοκινήτου και τεράστια αδιαφορία για να διορθωθεί αυτή η κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική αδικία.
Φωτογραφίες: Γιάννης Καλύβας

Φωτό: HEAD Bikes
Κινούμαι Ηλεκτρικά
Άρα κι αυτό λύθηκε.
Υπάρχει χρόνος;
Προτάσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση!
- Συνειδητοποιήστε πως υπάρχει ενδιααφέρον από τους πολίτες. Ζητήστε να μάθετε τον αριθμό ποδηλάτων που πουλήθηκαν τους τελευταίους μήνες και θα το διαπιστώσετε.
- Οι χρήστες ποδηλάτων θέλουν απλές, πρακτικές λύσεις και όχι φαραωνικά έργα.
- Οι υποδομές ποδηλάτου θέλουν τεχνογνωσία στο ποδήλατο και όχι “μελέτες για τις μελέτες”, γιατί προφανώς οδηγούν στους άθλιους ποδηλατοδρόμους που βλέπουμε τόσο συχνά γύρω μας.
- Σκεφτείτε τη δημοκρατική διάσταση του θέματος. Δεν γίνεται μία μερίδα πολιτών να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέσο μετακίνησης που αναγνωρίζει ο ΚΟΚ και ταυτόχρονα συμβάλλει στην Ελληνική οικονομία.
- Σκεφτείτε το μέλλον των πόλεων και τον δημόσιο χώρο.
- Οι ποδηλατικές υποδομές, αν είναι έξυπνα σχεδιασμένες, μπορεί να υλοποιηθούν γρήγορα! Άρα προλαβαίνετε να έχετε αποτελέσματα μέσα στη διάρκεια της θητείας!
0 Σχόλια